Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: MSFS freezes

  1. #1

    Default MSFS freezes

    and I dont mean because of the weather.
    Since the last update, the sim freezes every 3-4 minutes. the sound is still there, but the graphics freezes. It has basically become impossible to use...
    My set-up is Intel Core I9, 32 Gig RAM, Nvidia 2080 Ti, both CPU and GPU overclocked. Really frustrating...
    Anyone with freezing graphics? and ideas on what to do are welcome!
    thanks

  2. #2

    Default

    Hi not really up on o/c but never been a big fan but i do know that sometimes overclocking can be counter productive you could try reducing the overclock and maybe lower the graphic setting temporarily and see if it stops the freeze if your flying over heavily populated areas its not unusual for the sim to stutter and sometimes freeze as you probably already know if nothing helps I would put a ticket into Zendesk and the support there will probably offer advice its also good for them as it helps with future fixes But about your problem I would also reduce the traffic and check any recent addons mods or addons that could be causing a problem just try removing them and add them back one at a time and check a bit of a ball ache but might find solve your problem but i would look to setting first.

    Kind regards

    Andrew

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    East Texas, USA.
    Posts
    1,292

    Default

    In addition to Andrew's suggestions, check your general settings that data did not get turned off. Also could you have hit a monthly data limit from your ISP?
    Do you have any addons? If so, start by removing addon scenery and weather first.
    I7-9700K, RTX-2070, Asus Strix Z-390-H MB, 32gb G Skill 3000 CL15, Corsair Obsidian 750D case, WD Black 1tb M.2, Crucial CT500MX SSD, Seasonic Prime 750W Titanium PSU

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by plainsman View Post
    In addition to Andrew's suggestions, check your general settings that data did not get turned off. Also could you have hit a monthly data limit from your ISP?
    Do you have any addons? If so, start by removing addon scenery and weather first.
    Removed all add-ons
    OC on the GPU
    Reduced all graphic settings to high
    not freezing, but 15 FPS over Paris. I had 30-50 FPS in Ultra before.
    time to upgrade a PC bought 6 months ago...

    Have you seen so dramatic FPS drops since the last update?

  5. #5
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    East Texas, USA.
    Posts
    1,292

    Default

    I have not tried flying over Paris, but over Metz and Nancy, I am getting a smooth 30 fps, which i have limited.
    I7-9700K, RTX-2070, Asus Strix Z-390-H MB, 32gb G Skill 3000 CL15, Corsair Obsidian 750D case, WD Black 1tb M.2, Crucial CT500MX SSD, Seasonic Prime 750W Titanium PSU

  6. #6

    Default

    Hi Actually my fps as gone up as far as i can tell no skips freezers jumps or anything I can only thank them for the update I think thats all it can be so pleased with it for now lol.
    regards

    Andrew

    PS and my settings are nearly all ultra 4k

  7. #7

    Default

    Thanks,
    really annoying though. I dont understand why the sim on just my computer has slowed down!
    Would it help to do a fresh install?

  8. #8
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    South Coast Uk
    Posts
    1,325

    Default

    Quote Originally Posted by LeonZitron View Post
    Thanks,
    really annoying though. I dont understand why the sim on just my computer has slowed down!
    Would it help to do a fresh install?
    I doubt a fresh install would help, although it may, it would be my last option.

    A few things to try before you resort to re-installing.....

    Check other areas, is it just poorly optimised Paris which some are suggesting?. Try it without photogrammetry if you have it switched on.

    Check all in game settings in case something changed during the latest updates.

    Update graphics drivers.

    Check to see if CPU or GPU is bottlenecking.

    Check temps, especially as you are overclocked.

    Good luck
    Stinger





    Sent from my SM-T813 using Tapatalk

  9. #9

    Default

    Hi
    tried the challenge in the Alps, 15 FPS :-(
    actually the number of FPS does not change if I am in high or in ultra. That's weird.
    The GPU is the bottleneck but I cant see why. I have benchmarked my computer and it is doing more than just fine.Click image for larger version. 

Name:	Screenshot 2021-04-21 151947.png 
Views:	108 
Size:	417.7 KB 
ID:	226152

  10. #10
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Bradford, West Yorkshire. UK
    Posts
    1,201

    Default

    Have you updated your GPU’s drivers?
    What do you have “render scaling” set to? That is the big one when it comes to FPS. I wouldn’t go more than 100

    I have the same CPU and GPU
    Personally I don’t overclock them & it works fine.

    Regards
    Steve
    Intel I9-10900K - Gigabyte Z490 Vision G - 64Gb DDR4 - Gigabyte RTX2080ti - 3x 43” Panasonic 4k TVs
    Corsair HXi series 1000W 80+ Platinum PSU - 1x500gb & 1x1TB M.2 SSDs. - Reverb G2 VR Headset

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. ATI Radeon 9700pro problem. MSFS freezes. to
    By airbusxxxx in forum FS2002
    Replies: 17
    Last Post: 10-12-2002, 09:48 AM
  2. To those with crashes and freezes...
    By jt in forum FS2002
    Replies: 2
    Last Post: 02-16-2002, 07:52 AM
  3. Freezes and reboots
    By jt in forum FS2002
    Replies: 14
    Last Post: 01-15-2002, 02:11 PM
  4. my display freezes
    By araman in forum FS2002
    Replies: 1
    Last Post: 01-09-2002, 08:18 AM
  5. Replies: 1
    Last Post: 01-03-2002, 10:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •