Results 1 to 8 of 8

Thread: Check my specs

  1. #1

    Default Check my specs

    Hello
    I just got msfs2020, only to find out that my computer did not meet minimum req's.

    So I am looking at the Geforce GTX 1050ti

    My system specs are:

    Device name DESKTOP-ICA99GQ
    Processor Intel(R) Core(TM) i5-7400 CPU @ 3.00GHz 3.00 GHz
    Installed RAM 8.00 GB
    Device ID F365C8BE-1AD8-46FD-819B-7584E2AA9194
    Product ID 00325-80865-67960-AAOEM
    System type 64-bit operating system, x64-based processor
    Pen and touch No pen or touch input is available for this display
    Graphic Card: Nvidia Geforce 1030

    I would just like to know will it fly with that card?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Bradford, West Yorkshire. UK
    Posts
    1,790

    Default

    It will work with a GTX 1050 Ti
    https://youtu.be/mISnuo5UayE

    I’m not sure about the cpu though. Maybe someone else can confirm if that’s enough to run it.
    8gb of ram isn’t ideal either, although that’s the minimum. We don’t know ram speed of course, or what type it is (DDR3..DDR4..etc) so you may need to upgrade the ram too.
    If the sim will work, you’re talking minimum specs for everything there so don’t expect much. I always say you should make sure all your pc specs are on at least the recommended level. Preferably at the ideal spec level.
    What version of windows have you got installed? You need Windows 10 (1909 build) at least.

    I know it’s too late for you now..but you could have bought the game pass one month’s trial (for just £1 / $1 ) which would have let you test the sim to see if it will run.

    Regards
    Steve
    Last edited by g7rta; 12-03-2021 at 11:11 PM.
    Intel I9-10900K - Gigabyte Z490 Vision G - 64Gb DDR4 - Gigabyte RTX3090 Aorus Extreme 24GB
    3x 43” Panasonic 4k TVs - Corsair HXi series 1000W 80+ Platinum PSU - 1x500gb & 1x1TB M.2 SSDs.
    Reverb G2 VR Headset - Honeycomb Alpha Yoke - Honeycomb Bravo Throttle Unit
    Thrustmaster TPR Rudder Pedals - Saitek Throttles

  3. #3

    Default Spec Check Response

    Thank for the response. I am running a windows 10 ver. 21H1 and this is my RAM:

    SSDR, 16G, P32, 80S3, OPTM, PRO8000 Quantity: 1MemoryIMM, 4GB, 2400, 1RX16, 8G, DDR4, NU

    Thanks again


    Quote Originally Posted by g7rta View Post
    It will work with a GTX 1050 Ti
    https://youtu.be/mISnuo5UayE

    I’m not sure about the cpu though. Maybe someone else can confirm if that’s enough to run it.
    8gb of ram isn’t ideal either, although that’s the minimum. We don’t know ram speed of course, or what type it is (DDR3..DDR4..etc) so you may need to upgrade the ram too.
    If the sim will work, you’re talking minimum specs for everything there so don’t expect much. I always say you should make sure all your pc specs are on at least the recommended level. Preferably at the ideal spec level.
    What version of windows have you got installed? You need Windows 10 (1909 build) at least.

    I know it’s too late for you now..but you could have bought the game pass one month’s trial (for just £1 / $1 ) which would have let you test the sim to see if it will run.

    Regards
    Steve

  4. #4
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Bradford, West Yorkshire. UK
    Posts
    1,790

    Default

    Quote Originally Posted by MrKny View Post
    Thank for the response. I am running a windows 10 ver. 21H1 and this is my RAM:

    SSDR, 16G, P32, 80S3, OPTM, PRO8000 Quantity: 1MemoryIMM, 4GB, 2400, 1RX16, 8G, DDR4, NU

    Thanks again
    No problem.
    You’re running Win 10 21H1 is fine…. but going by your reply, you ONLY HAVE 4GB OF RAM (not the bare minimum of 8Gb)
    personally I would recommend 16gb as being the minimum

    this is what you have installed…
    https://www.amazon.co.uk/Dell-GTWW1-.../dp/B077VH1F9Z

    The first bit.. “SSDR 16G P32…etc” is a solid state drive, (not Ram)
    http://www.mercateo.co.uk/p/2113-0X1...rives_SSD.html

    I think you need to upgrade.

    Regards
    Steve
    Last edited by g7rta; 12-04-2021 at 03:46 PM.
    Intel I9-10900K - Gigabyte Z490 Vision G - 64Gb DDR4 - Gigabyte RTX3090 Aorus Extreme 24GB
    3x 43” Panasonic 4k TVs - Corsair HXi series 1000W 80+ Platinum PSU - 1x500gb & 1x1TB M.2 SSDs.
    Reverb G2 VR Headset - Honeycomb Alpha Yoke - Honeycomb Bravo Throttle Unit
    Thrustmaster TPR Rudder Pedals - Saitek Throttles

  5. #5
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    215

    Default

    Quote Originally Posted by g7rta View Post
    No problem.
    You’re running Win 10 21H1 is fine…. but going by your reply, you ONLY HAVE 4GB OF RAM (not the bare minimum of 8Gb)
    personally I would recommend 16gb as being the minimum

    this is what you have installed…
    https://www.amazon.co.uk/Dell-GTWW1-.../dp/B077VH1F9Z

    The first bit.. “SSDR 16G P32…etc” is a solid state drive, (not Ram)
    http://www.mercateo.co.uk/p/2113-0X1...rives_SSD.html

    I think you need to upgrade.

    Regards
    Steve
    I think he probably has 2 of those sticks in his system. That’s how I interpreted the thread so far, anyway.

    MrKny, the minimum spec for a cpu is Intel i5-4460, which means the i5-7400 will be fine. In any case, if you’re looking at that general level of performance for the GPU, the GPU itself will likely be the bottleneck.

    Speaking of which, the 1050Ti is below the minimum spec, which is a 770. Few people seem to realize this, probably because of Nvidia’s confusing naming convention. If I were you, I’d see if I can find a 970 somewhere if you’re on a tight budget. It’s leagues ahead of a 1050Ti. I’m using one and it’s hanging in there.

    Good luck!
    Ryzen 3 3100 @ 4.6 GHz
    16 GB @ 3200 MHz
    GTX 970
    2560 x 1080

  6. #6

    Default

    Hello.
    So it looks like I should add another 8G RAM and get a 970 and I should be in good shape.
    These are my slots:
    One PCIe x16 card slot
    Two PCIe x1 card slots
    One PCIe x4 card slot

    Which make and model of the 970 would you suggest to be best for my system

    Thanks a lot

  7. #7
    Join Date
    Oct 2019
    Location
    Halifax, Nova Scotia
    Posts
    215

    Default

    I agree that 16 GB RAM is the minimum for a reasonable experience. If possible, sell your current 8 GB and buy a 2x 8GB kit. This will ensure that both sticks are matched and will give you the best experience.

    I think a 970 is the realistic minimum for the sim. I have one from MSI, but any other vendor will do. Just get one that's in good condition and at a reasonable price (good luck). I actually ran it with a 770 for a month, and it was ok, but you had to turn everything down. So much so, that what you ended up with only vaguely resembled the marketing materials.
    Ryzen 3 3100 @ 4.6 GHz
    16 GB @ 3200 MHz
    GTX 970
    2560 x 1080

  8. #8
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Near KHEG-Jacksonville, FL
    Posts
    902

    Default

    Before you purchase the ram, you need to ensure that your motherboard can support it.

    I would recommend going to crucialmemory.com

    They have a free tool that will inspect your system and tell you how much ram you can put in it.
    Windows 10 Pro, 32 gigs DDR4 RAM, Nvidia GForce GTX 1660, Intel I7 10700 running at 3.8, with Noctua NH-L9x65, Premium Low-Profile CPU Cooler

Similar Threads

  1. How would these computer specs run FSX? I know nothing about computer specs
    By reidospeedo in forum PC Hardware, Video And Audio Help
    Replies: 1
    Last Post: 07-22-2013, 07:50 AM
  2. Check... Check... Check
    By lostinthe619 in forum MSFS Screen Shot Forum
    Replies: 0
    Last Post: 09-19-2010, 02:23 PM
  3. Testing, 1, 2, 3,....check, check
    By StringBean in forum MSFS Screen Shot Forum
    Replies: 7
    Last Post: 08-12-2010, 04:43 PM
  4. can anyone check my specs?
    By alessio in forum FS2004
    Replies: 6
    Last Post: 09-21-2003, 08:31 AM
  5. Replies: 1
    Last Post: 03-13-2002, 08:16 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •