Results 1 to 10 of 10

Thread: Airbus hdg autopilot

  1. #1
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    WIMBLEDON, ENGLAND.
    Posts
    109

    Default Airbus hdg autopilot

    I'm unable to set ap heading with the Airbus. I've managed to get alt and speed to work but whichever the heading set, it always wants to turn left. There's no flight plan, I start the flight with everything on and no arrival set. I'm pretty sure that fd must be on but in any case I've tried with it off as well. Any advice is welcome and thanks in advance.
    Roy

  2. #2
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Halifax, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,849

    Default

    Make sure the HDG selector is in Manual mode, not Managed mode. If you have cockpit tooltips on, hovering the mouse over the selector should pop up a label showing the currently active mode.
    Last edited by tiger1962; 05-04-2021 at 03:31 PM.
    Tim Wright "The older I get, the better I was..."
    Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7, Intel i5-7600k 3.80GHz OC'd 4.28GHz, NZXT X62 Kraken, 32Gb Corsair Vengeance DDR4 3000, 2x 2TB Samsung Hybrid SSD's, LG DVDRW, NVidia GTX1050Ti 4Gb, Phanteks Enthoo Pro M case, CH Yoke & Pedals, Dell P2815Q 28" 4k, Win 10 Pro x64

  3. #3
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    WIMBLEDON, ENGLAND.
    Posts
    109

    Default

    Quote Originally Posted by tiger1962 View Post
    Make sure the HDG selector is in Manual mode, not Managed mode. If you have cockpit tooltips on, hovering the mouse over the selector should pop up a label showing the currently active mode.
    Thanks for quick reply. Yes it is manual mode. It works with alt and speed, I've been looking at tutorials on youtube which is how I got to where I am now. It's so strange that it wants to turn left.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Halifax, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,849

    Default

    I wonder if it's following the Course instead? Check that the compass rose indicator is reading Nav1 instead of FMC.

    Sent from my KFDOWI using Tapatalk
    Tim Wright "The older I get, the better I was..."
    Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7, Intel i5-7600k 3.80GHz OC'd 4.28GHz, NZXT X62 Kraken, 32Gb Corsair Vengeance DDR4 3000, 2x 2TB Samsung Hybrid SSD's, LG DVDRW, NVidia GTX1050Ti 4Gb, Phanteks Enthoo Pro M case, CH Yoke & Pedals, Dell P2815Q 28" 4k, Win 10 Pro x64

  5. #5
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    South Florida
    Posts
    3,770

    Default

    Good thought Tim, maybe he accidently bumped that NAV/GPS button? Got to be something simple, a screen pic would help!

    Rick

  6. #6

    Default

    Make sure your throttle is retarded and set in the CL position.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    WIMBLEDON, ENGLAND.
    Posts
    109

    Default

    Quote Originally Posted by tiger1962 View Post
    I wonder if it's following the Course instead? Check that the compass rose indicator is reading Nav1 instead of FMC.

    Sent from my KFDOWI using Tapatalk
    First of all many thanks to all of you who have given your time to help me. I have not had time to check out your suggestions and as soon as I do I'll report. But the big news is that I've discovered there may well be a bug. I've said it keeps turning left which means it's going round in circles and this is what's been reported in the following. This may be of help to someone else.


    https://www.youtube.com/watch?v=JoIiy6rD2-c&t=1066s

    https://www.youtube.com/watch?v=WZPNREsiJig

  8. #8
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Halifax, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,849

    Default

    If you're using the FlyByWire A32NX mod and have your controller's deadzones set to at least 10%, this circling behaviour shouldn't happen.
    Tim Wright "The older I get, the better I was..."
    Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7, Intel i5-7600k 3.80GHz OC'd 4.28GHz, NZXT X62 Kraken, 32Gb Corsair Vengeance DDR4 3000, 2x 2TB Samsung Hybrid SSD's, LG DVDRW, NVidia GTX1050Ti 4Gb, Phanteks Enthoo Pro M case, CH Yoke & Pedals, Dell P2815Q 28" 4k, Win 10 Pro x64

  9. #9
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    WIMBLEDON, ENGLAND.
    Posts
    109

    Default

    Quote Originally Posted by tiger1962 View Post
    If you're using the FlyByWire A32NX mod and have your controller's deadzones set to at least 10%, this circling behaviour shouldn't happen.
    Tim, thanks for the suggestion, I've set deadzone at 13%. It seems to mostly work which for me is a huge satisfaction. It will keep to the heading but occasionaly start to turn, some times after a few minutes and sometimes for about 45, a gentle touch on the joystick (Logitech Extreme 3D) and it will go to the set heading, but that's ok for me. What I don't understand is the plane I'm flying is the Airbus 320NEO, the one in the sim, I've just given it an airline livery, but you mention FlyByWire mod, what's that? I hope i'm not being a pain with all these questions.
    Cheers
    Roy

  10. #10
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Halifax, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,849

    Default

    Not at all, glad to help. You can find out everything about the FlyByWire mod on their website here: https://flybywiresim.com/ as well as a download link for the actual mod, which now creates a separate A320 aircraft to the default A320Neo.
    They also have a very active Discord channel which is the best place to keep up with the latest developments and ask questions directly to the developers: https://discord.com/channels/7388642...74340629921853
    Tim Wright "The older I get, the better I was..."
    Gigabyte Aorus GA-Z270X-Gaming 7, Intel i5-7600k 3.80GHz OC'd 4.28GHz, NZXT X62 Kraken, 32Gb Corsair Vengeance DDR4 3000, 2x 2TB Samsung Hybrid SSD's, LG DVDRW, NVidia GTX1050Ti 4Gb, Phanteks Enthoo Pro M case, CH Yoke & Pedals, Dell P2815Q 28" 4k, Win 10 Pro x64

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 07-03-2011, 10:35 PM
  2. Autopilot NAV vs HDG
    By Fasttimes in forum FSX
    Replies: 6
    Last Post: 02-23-2010, 07:02 AM
  3. Replies: 1
    Last Post: 02-12-2007, 01:13 AM
  4. Replies: 4
    Last Post: 07-05-2002, 10:49 AM
  5. Yaw problems in ALT HLD and HDG
    By Ditchlights in forum FS2002
    Replies: 3
    Last Post: 05-04-2002, 07:43 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •