Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Kias 0.0

  1. #1

    Default Kias 0.0

    Within the last couple of weeks, navigational information activated by cntrl z would show the airspeed for a minute or so inflight then change to 0.0 as illustrated in the attached jpg.

    Does anyone know why this is happening, and most importantly, how to resolve it?

    Thanks.

    Stewie
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	KIAS.JPG 
Views:	17 
Size:	14.9 KB 
ID:	224828  

  2. #2

    Default

    Quote Originally Posted by Stewie View Post
    Within the last couple of weeks, navigational information activated by cntrl z would show the airspeed for a minute or so inflight then change to 0.0 as illustrated in the attached jpg.

    Does anyone know why this is happening, and most importantly, how to resolve it?

    Thanks.

    Stewie
    Sorry - I meant Shift Z

  3. #3
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    18,242

    Default

    Pitot Heat on?
    Mr Zippy Sent from my keyboard using "Whackamole", NudgeAKey + 2 Fingers

    No flight Sim installed until I get a new computer.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Flanders, Belgium
    Posts
    126

    Default

    Hi,

    Happens on a regular basis to me as well. Your panel speed indicator will also go to 0kts.
    Here's a screenshot from my VA's ACARS data from some yrs ago, others had this happen also:

    Click image for larger version. 

Name:	DVA-IAS.png 
Views:	18 
Size:	133.1 KB 
ID:	224841

    See the GS at 310kts.
    And yes, pitot was on. I wonder if that even does anything besides moving a switch and turning on a light...
    I use Active Sky, and by using the same weather data at the same airport I even could reproduce it, same location and altitude... And after about a minute or less everything went back to normal. Never seems to happen at cruise alt. Also aircraft independent, payware or freeware.
    Screenshot was FS9 PMDG737, made the A/T go to full throttle... Had to cut it right away before busting the 250kts speed limit, of which I had no readout of course...


    Regards,
    DDP.

  5. #5

    Default

    It is indeed due to no pitot heat. Perhaps your panel switch does not turn it on in FS?
    Tom Gibson

    CalClassic Propliner Page: http://www.calclassic.com

  6. #6

    Default

    Quote Originally Posted by DirkDP View Post
    Hi,

    Happens on a regular basis to me as well. Your panel speed indicator will also go to 0kts.
    Here's a screenshot from my VA's ACARS data from some yrs ago, others had this happen also:

    Click image for larger version. 

Name:	DVA-IAS.png 
Views:	18 
Size:	133.1 KB 
ID:	224841

    See the GS at 310kts.
    And yes, pitot was on. I wonder if that even does anything besides moving a switch and turning on a light...
    I use Active Sky, and by using the same weather data at the same airport I even could reproduce it, same location and altitude... And after about a minute or less everything went back to normal. Never seems to happen at cruise alt. Also aircraft independent, payware or freeware.
    Screenshot was FS9 PMDG737, made the A/T go to full throttle... Had to cut it right away before busting the 250kts speed limit, of which I had no readout of course...


    Regards,
    DDP.
    Thanks for sharing. My guess is that it has to do with a gauge that was added or changed. The sad part is I don't know which one it could have been.

  7. #7

    Default

    Quote Originally Posted by tgibson_new View Post
    It is indeed due to no pitot heat. Perhaps your panel switch does not turn it on in FS?
    Thanks Tom! Will change panels and see what happens.

  8. #8

    Default

    Yeah, my first guess would be pilot heat. My second guess would be a module interfering.
    My forum project. Click me
    OOM errors? Read this.
    Pick an Amazon wish list, help a child out
    From RLG, Fly heading 053, intercept 315 DVV, look for the orange glow of a SAM.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2013
    Location
    Flanders, Belgium
    Posts
    126

    Default

    Hi,

    I also use FSCaptain (payware) addon. It has an option for realistic weather hazards (icing). One of the devs of FSCaptain once made a gauge to simulate realistic icing.
    https://www.flightsim.com/vbfs/fslib...rchid=83084673
    Check out the icing.txt for a good read about FS icing or the lack thereof...

    In order to use this realistic icing your aircraft needs to have its anti-icing actually working, meaning that flipping the switch also sends the internal FS signal (e.g. in XML ANTI_ICE_TOGGLE_ENG1).
    FSCaptain can test these signals. See below:

    Click image for larger version. 

Name:	FSC01.PNG 
Views:	14 
Size:	246.5 KB 
ID:	224905

    So, yes, again, pitot was turned on...
    It happened with a.o. FT A320, FT C208B, stock C208B and later also PMDG B1900C and PSS B757.
    If I loaded another WX file in AS6.5 or ASE and I redid the same takoff and SID, problem fixed...

    In the end I didn't bother with it anymore... Random weather engine air pocket or vacuum bubble...?
    It actually increases the realism to have a mini emergency possibility during climbs or descents, and it also happens on approaches...

    And I just found this, made me laugh... And apparently all of the anti-ice was on...
    https://forums.flightsimulator.com/t...to-zero/244988


    Regards,
    DDP.

  10. #10

    Default

    Quote Originally Posted by Stewie View Post
    Thanks Tom! Will change panels and see what happens.
    I changed panels so that I would have access to turning on Pilot Heat and when KIAS went to 0.00, I turned it on and it worked. Thank you so very much!

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Speed bumps at 140 KIAS on takeoff?
    By ssteiner in forum FS2004
    Replies: 1
    Last Post: 04-10-2006, 05:33 AM
  2. KIAS ?
    By wpthayer in forum FS2004
    Replies: 11
    Last Post: 08-07-2004, 09:57 AM
  3. KIAS display failure
    By zarker99 in forum The Outer Marker
    Replies: 2
    Last Post: 02-08-2004, 10:29 AM
  4. Shift Z "KIAS"
    By Geoffrey in forum FS2004
    Replies: 2
    Last Post: 08-26-2003, 06:57 AM
  5. Loss of aircraft control at 250 KIAS
    By lplus11 in forum FS2002
    Replies: 29
    Last Post: 07-15-2002, 12:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •