Results 1 to 6 of 6

Thread: Fast solution to `greyed out` ATC

  1. #1

    Default Fast solution to `greyed out` ATC

    Maybe coincidence but I've dealt with two incidents of `failed` ATC in P3Dv4.2 in the last week.

    The tips for fixing it include everything from deleting all the temporary .cfg files in the Appdata and ProgramData folders to a reset of the failure menu in-sim to doing a repair install which can ruin an otherwise-good, working installation, so I thought I'd reiterate the best & quickest fix in case anyone runs into it (although hope remains 4.3 will see this irritating glitch fixed once and for all).

    The `problem` seems caused by a mis-read of the Prepar3D .cfg entry of ATC - despite corruption it looks perfectly normal in any viewer so no-one looks any deeper, hence the long-winded fixes.

    Most setups have the `working` Prepar3d.cfg in "\AppData\Roaming\Lockheed Martin\Prepar3D v4" and there should be at least one backup version of the file in there.
    Simply copy the entry from a backup (or use the version from here) and overwrite the entry in the working .cfg. That's it.
    Relaunch sim and it's fixed:

    [ATC]
    AutoOpenAirTrafficWindow=1
    UsePilotVoice=1
    ShowATCText=1
    PilotVoice=0
    COMM_MSG_AI_ATC_COLOR=0XFF8C00
    COMM_MSG_ATC_AI_COLOR=0X00008B
    COMM_MSG_ATC_USER_COLOR=0X006400
    COMM_MSG_USER_ATC_COLOR=0XA52A2A
    COMM_MSG_ATIS_COLOR=00000000

  2. #2
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Highland Park IL
    Posts
    1,494

    Default

    Hi Mallcott....no joy....your setting exists in my default p3d.cfg....I am still searching for a solution.

    Sherm

  3. #3

    Default

    Quote Originally Posted by shermank View Post
    Hi Mallcott....no joy....your setting exists in my default p3d.cfg....I am still searching for a solution.

    Sherm
    As I said, the fact that it exists is irrelevant. Copy the section above and place it in Prepar3d.cfg overwriting what is there. There's some hidden corruption that affects the visibility of the ATC section.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Tulsa, OK USA
    Posts
    83

    Default

    I'm not sure I'm at the right place, but my P3D ATC quits working about 5-10 minutes after departure. It's not what I would call "greyed out," but it gives me no options to talk to anybody. I have p3d v4.3. Anybody have any ideas?

  5. #5

    Default

    Quote Originally Posted by n697dt View Post
    I'm not sure I'm at the right place, but my P3D ATC quits working about 5-10 minutes after departure. It's not what I would call "greyed out," but it gives me no options to talk to anybody. I have p3d v4.3. Anybody have any ideas?
    You have missed an ATC callout and had the ATC service cancelled.

    Solution: DON'T ignore ATC.

  6. Default

    If you had missed a call and atc terminated service you should still be able to contact another controller.
    If you are not getting the option to tune anything it sounds more as if your avionics are switched off.
    Make sure avionics are on. Also make sure the battery is on, (not just the generators) . Avionics are usually fed by the battery bus.
    Last edited by il88pp; 03-15-2019 at 10:38 PM.

Similar Threads

  1. All WOAI a330-300 PWs Greyed out
    By TheRedBadger in forum FS2004
    Replies: 14
    Last Post: 04-10-2016, 10:47 PM
  2. Isd Lirf/Limc some greyed out textures problem.
    By HoratioWondersocks in forum FS2004
    Replies: 15
    Last Post: 09-08-2015, 11:30 AM
  3. Aircraft -> Fuel and Payload Greyed Out
    By ou81aswell in forum FSX
    Replies: 0
    Last Post: 09-24-2010, 08:17 PM
  4. ~ Hide Menu Bar greyed out ~
    By steve7fm in forum FSX
    Replies: 2
    Last Post: 10-17-2006, 09:23 AM
  5. Sliders are Greyed Out. What do I do?!
    By n003lb in forum PC Hardware, Video And Audio Help
    Replies: 1
    Last Post: 07-01-2005, 06:04 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •