Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: What's Wrong With This Aircraft?

  1. #1

    Default What's Wrong With This Aircraft?

    Way back in the day, I had a Jodel in my hangar, so I thought I'd see if I could find one for FSX. I downloaded one from http://frenchvfr.free.fr/, but every time I try to use it, I get about 5 minutes out from the airport and the engine just gives up. Nothing I can do restarts it, just have to glide and hope for the best (it doesn't get very high.)

    What could be wrong? Is there something in the cfg that could be changed to keep the engine going?

  2. #2
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    13,764

    Default

    I'll have to give it a go tomorrow. Can't do much on this Android pad! If this is a gasoline powered prop plane, my guess is that the prop RPM (constant speed prop versus variable speed) needs to be adjusted down into the green safe zone shortly after takeoff. If that is not done, the engine craps out!
    Mr Zippy Sent from my keyboard using "Whackamole", NudgeAKey + 2 Fingers

    Emachines T3418 AMD 3400+ processor 2GHZ/256KB L2 Cashe 2Gig Ram 160Gig HDD NVidia GEForce 6100 GPU Running WinXP Home Can't believe it still works! Running FSX Standard with SP1 and SP2

  3. #3
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Klammath Falls, OR
    Posts
    3,281

    Default

    Generators on? Mixture set right? Prop RPM green?

    Just trying to think of obvious stuff...
    Pat☺

    Had a thought...then there was the smell of something burning, and sparks, and then a big fire, and then the lights went out! I guess I better not do that again!
    Sgt, USMC, 10 years proud service, Inactive reserve now

  4. #4
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    13,764

    Default

    OK, now that I have the download and tried the aircraft.....It has a fixed pitch prop so you don't have to be concerned with adjusting the prop pitch! I found that trying to start the aircraft and have it run was not happening. I made one adjustment to the aircraft.cfg and all is well! I marked the change in RED.

    Code:
    [piston_engine]
    power_scalar =1.00000                          //Piston power scalar
    cylinder_displacement=42.71662                 //Cubic inches per cylinder
    compression_ratio=7.50000                      //Compression ratio
    number_of_cylinders=4                          //Number of cylinders
    max_rated_rpm=2300.00000                       //Max rated RPM
    max_rated_hp=65.03957                          //Max rated HP
    fuel_metering_type=1                           //0=Fuel Injected, 1=Gravity Carburetor, 2=Aerobatic Carburetor
    cooling_type=0                                 //0=Cooling type Air, 1=Cooling type Liquid
    normalized_starter_torque=0.80000              //Starter torque factor
    turbocharged=0                                 //Is it turbocharged? 0=FALSE, 1=TRUE
    max_design_mp=29.92000                         //Max design manifold pressure, (inHg)
    min_design_mp=2.99200                          //Min design manifold pressure, (inHg)
    critical_altitude=0.00000                      //Altitude to which the turbocharger will provide max design manifold pressure (feet)
    emergency_boost_type=0                         //0=None, 1=Water Injection, 2=Methanol/Water injection, 3=War Emergency Power
    emergency_boost_mp_offset=0.00000              //Additional manifold pressure supplied by emergency boost
    emergency_boost_gain_offset=0.00000            //Multiplier on manifold pressure due to emergency boost
    fuel_air_auto_mixture=1                        //Automixture available? 0=FALSE, 1=TRUE
    auto_ignition=0                                //Auto-Ignition available? 0=FALSE, 1=TRUE
    max_rpm_mechanical_efficiency_scalar=1.00000   //Scalar on maximum RPM mechanical efficiency
    idle_rpm_mechanical_efficiency_scalar=1.00000  //Scalar on idle RPM mechanical efficiency
    max_rpm_friction_scalar=1.00000                //Scalar on maximum RPM friction
    idle_rpm_friction_scalar=.750000             //Scalar on idle RPM friction
    emergency_boost_duration=0.00000
    BestPowerSpecificFuelConsumption=0.50000
    detonation_onset=32.91117
    Click image for larger version. 

Name:	Jodel.JPG 
Views:	17 
Size:	60.8 KB 
ID:	197368
    Last edited by mrzippy; 04-20-2017 at 08:46 AM.
    Mr Zippy Sent from my keyboard using "Whackamole", NudgeAKey + 2 Fingers

    Emachines T3418 AMD 3400+ processor 2GHZ/256KB L2 Cashe 2Gig Ram 160Gig HDD NVidia GEForce 6100 GPU Running WinXP Home Can't believe it still works! Running FSX Standard with SP1 and SP2

  5. #5

    Default

    Well, I don't know what to say. Made that little change, and it still died a few minutes out from the airport. At a total loss, I've flown a pretty good number of FS aircraft over the decades.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    San Francisco, California
    Posts
    13,764

    Default

    Quote Originally Posted by andyjohnston View Post
    Well, I don't know what to say. Made that little change, and it still died a few minutes out from the airport. At a total loss, I've flown a pretty good number of FS aircraft over the decades.
    Don't know what's going on! My flight was for about 15 minutes or so flying a circuit around the area of my test airport and landing.
    Mr Zippy Sent from my keyboard using "Whackamole", NudgeAKey + 2 Fingers

    Emachines T3418 AMD 3400+ processor 2GHZ/256KB L2 Cashe 2Gig Ram 160Gig HDD NVidia GEForce 6100 GPU Running WinXP Home Can't believe it still works! Running FSX Standard with SP1 and SP2

  7. #7

    Default

    I've flown this Jodel several times and have never had a problem with it. (The yellow essence switch need to be vertical, pointing at O - ouvert, obviously!)

  8. #8

    Default

    Well...

    I'm running it in P3D, but I don't see how that could make a difference.

  9. #9

    Default

    Looks like there's nothing wrong with this aircraft. Just stay within the engine limits
    The engine will fail if you are running the engine constantly at full power and ignore the red (oil pressure?) warning light.
    If you reduce the throttle just enough to keep the oil pressure in the green range (and hence no warning light) the engine will keep running.
    (Or turn off crash & damage detection to keep the engine running at max power without failure)

    Btw, changing the idle friction scalar only increases idle RPM and you shouldn't change that one as 500RPM is correct for this engine.
    Last edited by bbrz; 04-22-2017 at 02:13 AM.

  10. #10
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Klammath Falls, OR
    Posts
    3,281

    Default

    I wonder, what is your default flight? Is it a cold-n-dark setup, maybe with a different plane, or even the Jodel?
    If it is, you could try setting the default flight, and plane, to the original Aircreation Trike over Friday Harbour.
    Quickest, easiest way is to get into the FSX.cfg file, the section titled [USERINTERFACE], the line SITUATION= XXXXXXXXXXXXX, where whatever the XXXXXXXXXX is, doesn't really matter. Just delete everything after the "=" (equals sign), save the file off, and start FSX. It will be the default flight again by, well, by default
    Sometimes, when you save off a cold-n-dark setup, there is a switch, lever, knob, button, whatever, the engines, avionics, or whatever, need to have turned on, or otherwise actuated somehow, to function correctly, but when you switch to the desired aircraft, like say the Jodel, for example, it doesn't HAVE that switch, lever, whatever. Can't very well turn it on if it doesn't exist, after all, and pffft! Stuff fails.
    May NOT be your situation, but it can't hurt to check...
    Pat☺

    Had a thought...then there was the smell of something burning, and sparks, and then a big fire, and then the lights went out! I guess I better not do that again!
    Sgt, USMC, 10 years proud service, Inactive reserve now

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. aircraft menu showing wrong aircraft
    By brian4flight in forum FSX
    Replies: 6
    Last Post: 03-13-2011, 04:49 PM
  2. Replies: 17
    Last Post: 04-14-2010, 12:35 PM
  3. Snow Storm! Wrong Place @ Wrong Time!
    By SabenaCaptain in forum MSFS Screen Shot Forum
    Replies: 12
    Last Post: 01-28-2004, 05:36 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 03-24-2002, 08:12 AM
  5. ATTENTION! Wrong aircraft upload!
    By markmarkmark in forum FS2002
    Replies: 0
    Last Post: 03-04-2002, 08:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •